2011. október 1., szombat

27 %-os ÁFA hatása a babapiacra

Reggeli cikkek átböngészésekor találtam,érdekes.

Forrás: Minimanó.hu

Az áfaemelés hatásai a babapiacra

sporolasMegkérdeztünk szakembereket, bepillantottunk a babapiac hátterébe annak érdekében, hogy be tudjunk nektek számolni arról, mi várható 2012-ben a babaholmik árával kapcsolatban a 27%-os áfa hatására.

A fogyasztási piac elemzői szerint, nagy átlagban a piaci szereplők (ezek lennénk mi is, bababoltosok) az áfa emelkedését és az egyéb évközben keletkezett plusz kiadásokat egyszerre igyekeznek majd beépíteni a termékek árába. Szerintük az indokolt 2%-os emelés helyett minimum 5%-os árkorrekció várható. Akadnak olyan vélemények is, hogy a kiélezett árharc miatt a kereskedők nagyrészt bevállalják a plusz költséget. Mivel ez egy nagyon általános hozzáállás, mi egy picit mélyebbre ástunk.

Felkerestük beszállító partnereinket, ők hogy gondolkodnak, mert azt nyilván sejtitek, hogy egy üzlet árképzése nagyban függ a termékbeszerzők árától. A nagykereskedelem egyenlőre még nem kristályosította ki az elképzelését, ők sok esetben jobban tartanak a forint erős gyengülésétől, mint az áfaemeléstől. Nyilván ennek együttes hatása eredményezhet látványosabb áremelkedést. Sajnálatos módon a babatermékek több mint 90%-a import, ezért a forint árfolyama nagyon erősen befolyásolja az árakat. Így sajnos a beszállító partnereinktől sem tudtunk meg konkrétumokat. De az látszik, hogy a helyzet nem tűnik rózsásnak.

Tovább gondolkodtunk és igyekeztünk visszagondolni arra, hogy mi történt legutóbb, amikkor 20-ról 25%-ra emelkedett az áfa. Mi akkor egyértelműen veszteségnek éltük meg, mert Magyarországon jellemző, hogy vannak úgynevezett lélektani árhatárok. Ilyen a 4.990 Ft, 9.990 Ft, 49.990 Ft, 99.990 Ft stb. Amit, ha egy-egy termék ára átlép, gyakorlatilag a halálos ítéletét mondjuk ki rá. Tőlünk nyugatabbra ugyanez a 10, 19, 99 stb. eurók. Ezért úgy gondoljuk - és ezt a nagykereskedők is hasonlóan fogják lereagálni - hogy azon termékek, amik beleszoríthatóak ezekbe a varázsárakba, azok ott is maradnak, de amik kismértékben lépnék át, azok ára a következő lélektani határig emelkedik. Például: autósülés ára 49.990 Ft jelenleg, de az áremelés hatására nem lehetne csak 52.600 forintért árulni, nagy valószínűséggel 54.990-ért kerül a polcokra. Ezt azért tartom valószínűnek, mert nagyon sok termék ára nem változott jelentősen az utóbbi években forintban, miközben tudatában vagyok (mert járjuk a külföldi kiállításokat), hogy a gyártók minden évben néhány euróval növelik az árakat. A szállítás is folyamatosan drágul az emelkedő üzemanyagárak miatt, amit a kormányintézkedés: a +13 forintos gázolaj jövedékiadó még valószínűleg drágítani fog.

sporolas_kicsiNem szeretnénk senkit sem riogatni áremelkedéssel, de érdemes a tényeket figyelembe venni, mert ha homokba dugjuk a fejünket, az nem segít. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindezen jóslatok ellenére se kelljen nektek drágábban vásárolni a Mini-Manóban. Igyekszünk nagyobb tételekben vásárolni, kialkudni a jobb árakat, hasonló jó minőségű termékeket akár más márkával vagy másik országból beszerezni.

Minket is bosszant és keressük a megoldást arra, hogyan tudnánk mi is a külföldi weboldalak árai alapján árusítani, mert ahogy bizonyára tudjátok más országokban az alacsonyabb áfa és adótartalom miatt rengeteg termék olcsóbb a webáruházakban. De nagyon nehéz szembemenni pl. egy autósülésnél az árakkal úgy, hogy Lengyelországban kedvezményes 10%-os áfatartalom van. Vagy vegyük példának Németországot, ahol az áfa 16%-os, ami máris nagy különbséget eredményez a mi mostani 25%-unkhoz képest. Az emelés hatására pedig 11%-osra nő a különbség a termékek ára között. Nem beszélve arról, hogy pár millió emberrel több lakik arrafelé, így jelentősen nagyobb tételekben tudnak vásárolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lilypie Third Birthday tickers