2011. augusztus 17., szerda

oltás vagy sem?

Nagyon sokat gondolkodom mostanában a bárányhimlő elleni védőoltás beadásáról.
Sokan ellenzik s sokan mellette vannak, talán ezért is nehéz a döntés.
Én nem voltam bárányhimlős s talán e miatt is az oltás ellen vagyok, nem szeretném elkapni s a szövődmények is elég veszélyesek. Neurológusokkal dolgozom együtt s sz egyik kedves orvosommal beszélgettük a témáról, s a szövődményeket elmesélve, Ő az oltás mellett van. Az övsömört s a bárány himlőt okozó Herpes Zoster nevű kis vírus ugyan az, s felnőtt korban jelentkező övsömör mind a gyerekkorban szerzett vírustól van, mert újra aktiválódhat. Veszélyes és fájdalmas és mindezt nem szeretném Bálintnak.
http://www.baranyhimlo.hu oldalon sok jó dolgot lehet olvasni, bár én a jó kis vaskos piros orvosi mikrobiológia könyvemre esküszöm.
Marcinak a szomszéd kisfiúnak az ősszel rengeteg de rengeteg hólyagja volt lázzal, ami 3 hét után kezdett leszáradni. Ekkor már nem fertőz a gyerek, de mégsem mehetett oviba így Móniék csaknem 5 hétig voltak itthon. Ez borzasztó de persze van hogy csak pár pötty az egész de ezt senki sem tudja előre.

Te beadatnád a gyerkőcödnek az oltást?


Mikrobiológiai tanulmányaimban a vírusokat szerettem a legjobban, de remélem minket jó messzire elkerül.

Holnap felhívom az orvosunkat, Ő tudom ellenzi de azt hiszem én beadatom!

Pár érdekes dolog a bárányhimlőről!


A bárányhimlő még ma is az egyik leggyakoribb betegség



A bárányhimlő kisebb-nagyobb helyi járványokban évente sokakat megbetegít. Kicsiknél és egészséges gyermekeknél viszonylag enyhe lefolyású kórkép, de komplikált eset és szövődmény sem ritka. Úgy a kezelés, mint a megelőzés ma már egészen más, mint egy emberöltővel korábban volt.


A bárányhimlő tünetei

A bárányhimlő (varicella) jellegzetes tünete a láz, valamint a bőrön és a nyálkahártyákon megjelenő, viszkető, hólyagos kiütés.

Rendkívül fertőző volta miatt már gyermekként bárki elkaphatja és tudni való, hogy bár a bárányhimlőn átesettek általában egy életre védetté válnak, azért léteznek kivételek, kétszer is megfertőződők, többnyire azok, akik csecsemőként, vagy nagyon enyhe formában betegedtek meg korábban.
A gyermekek háromnegyede 3-10 évesen, de legkésőbb 15 esztendős korig a betegségen átesik. A lakosság 5-10 százaléka – az addig meg nem fertőződött – felnőttként fogékony marad a bárányhimlőre, ami azért baj, mert az életkor előrehaladtával nő a komplikáció esélye, a betegség súlyosabb és hosszabb lefolyású lesz.




A bárányhimlő vírusának terjedése


A kór cseppfertőzéssel, a bárányhimlős beteggel való közvetlen érintkezéssel (már a hólyagok megjelenése előtti 2 napban is), illetve a testnedvei útján terjed. A védettséggel nem bíró közvetlen bőrkontaktussal akár övsömöröstől is megfertőződhet, de tudni kell, hogy ez fordítva nem igaz, vagyis bárányhimlőstől senki nem kap övsömört, mert az utóbbi betegség a bennünk lappangó varicella-zoster vírus újraéledésével jön létre, nem pedig közvetlen fertőzés következménye.


A bárányhimlővel kapcsolatos tévhitek


A bárányhimlő hólyagjai viszketnek, s e szörnyű érzés alig csillapítható, nehezen mulasztható. A tévhittel ellentétben a naponta többszöri zuhanyozás igen jótékony hatású, viszont a hólyagokra kent „rázókeverék”, a „Solutio zinci aquosa” kifejezetten ártalmas és veszélyes, mert a bőrön lévő, gennykeltő baktériumoknak a bőr mélyebb rétegeibe jutását elősegíti! A Szent László Kórház gyermekosztályára az utóbbi években a bárányhimlővel felvetteknél a másodlagos bőrfertőzés oka szinte kivétel nélkül a helytelenül tisztántartott bőr, illetve a rázókeverék használata volt!


A bárányhimlő szövődményei, veszélyei


Sajnos a bárányhimlő nyomán lehetnek előre nem látható, elhúzódó lefolyású, kórházi kezelést igénylő idegrendszeri komplikációk is.
A várandósság első három hónapjában – a magzat szerveinek kifejlődése idején – bekövetkező fertőzés potenciálisan magzatkárosító hatású lehet. A későbbiekben átvészelt terhességi bárányhimlő magzati kockázata ugyan csekély, de anyai kockázata nagy. A méhen belül átélt bárányhimlő fertőzést követően később a gyermek már nem feltétlenül lesz bárányhimlős, inkább kisgyermekként övsömörben betegedhet meg. Ha a kismama a szülés előtt öt, illetve utána két napon belül bárányhimlőt kap, akkor az újszülöttnél megfelelő ellátás nélkül súlyos lefolyású, úgynevezett progresszív varicella fordulhat elő, aminek következtében - kezelés nélkül - akár 20 százalékos lehet a halálozás.


Nem kötelező, de ajánlott a bárányhimlő (varicella) elleni védőoltás!


Mára a bárányhimlő a gyógyszertárakban kapható hatékony védőoltással megelőzhető betegséggé vált. Csak döntés kérdése, hogy valaki a védőoltást, vagy inkább a betegséget választja! Mindenesetre annyi biztos, hogy a megfertőződött nem az utóbbit kérné, ha erről megkérdeznék… A gyermekekkel dolgozó, még fogékony felnőttnek – különösen a szülni akaró nőnek – ajánlott a védőoltás, mivel a fertőzés saját maga és magzata számára is potenciálisan veszélyes.


Mennyi ideig hat és kinek ajánlott a bárányhimlő elleni védőoltás?


A vakcinából 13 évesnél fiatalabbaknak egyetlen, idősebbeknek már 6 hét különbséggel két oltás ajánlott. Gyakorta kérdezik aggódó szülők, vajon egész életre szóló immunitást ad-e a védőoltás. A válasz mindenkor ugyanaz: az immunitás tartama több tényezőn, leginkább magán az oltotton, az immunválasz-képző képességén múlik. Több évtizedes tapasztalat, hogy 100 beoltott gyerek közül 1-2 szenvedhet el pár évvel az oltást követően enyhe, pár hólyaggal lezajló bárányhimlőt. Körükben kórházi ellátást igénylő súlyos esetekről nincs feljegyzés.
A bárányhimlő elleni védőoltás jelenleg nem kötelező, de választható, optimális a második életévben, vagy a kicsi közösségbe kerülése előtt beadatni.

3 megjegyzés:

  1. Szióka!
    (előbb írtam, de elszállt...)
    Adasd be!

    Én a fiamnak egy éves kora után beadattam. Lányomon sokat gondolkodtam, majd arra jutottam, hogy lány lévén - későbbi terhessége érdekében - jobb ha átesik rajta. Ez nem történt meg. Védőnőm pár hónapja felvetette a témát és elmesélte, hogy most járvány van a kerületben, és a körzetében több kislánynak is a hüvelye belül tiszta kiütés, végbél és környéke, szájpadlás - enni sem tudnak, a testük merő ragya stb. Felhívtam a dokinőnket (ő akkoriban tökre rámbízta, hogy oltatom-e a gyereket), aki megerősítette, hogy egyre több gyerekgyógyász kollégától hallja - és ő is tapasztalja -, hogy sokkal több a durva szövődmény, mint annó a mi korunkban. Amúgy a gyereken az oltás mellett is átfut a vírus, csak nem lesz szövődmény. 1-2 pötty előfordulhat, de lehet, hogy még annyi sem. Szóval lányzóm júliusban megkapta az első oltást, rá 3hónapra ajánlják az ismétlést. Nem olcsó, asszem 7ezer.

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsebi!
    Köszi a hozzászólást, én is úgy gondolom, hogy most másabbak ezek a vírusok, mint régen. Borzasztó mikre képes bele se gondolok, ha Bálintnak ilyen lenne. 10 kor hívom a dokit, már a barátnőm is be szeretné adatni a kislányának s tényleg nem azon a 7 ezer forinton múlik.
    Szép napot!
    puszi:
    Bálint és Csilla

    VálaszTörlés
  3. Szióka!

    Örülök, hogy segített döntésre jutni a véleményem. Megértelek, hogy filóztál rajta, én is; tulajdonképpen a lányom egy éves kora óta időről időre felmerült, hogy "oltatni v. nem oltatni" (most 3éves a gyerkő).

    Mellékhatása nem volt nálunk, egyik gyereknél sem (láz, karfájdalom stb.), előfordulhat, de legtöbbször nincs semmi.

    VálaszTörlés

Lilypie Third Birthday tickers