2009. október 27., kedd

Ételek amiket szeretek s amiket nem. Mit eszik egy 1 éves baba?

Nagyon szeretem a pocakomat! De csak azt szeretek enni, amit szeretek, de ezzel így vannak a nagyok is, nem? Ami most a kedvencem az a sajtos puffi, imádom, bármennyit meg tudnék enni belőle, de sajnos ezt anya szabályozza.
Szeretem a husikat, a tükör tojást, a joghurtot, a pudingot, a leveseket minden mennyiségben, a lecsót, a tésztákat, a sajtos ételeket, a ketchupot, a paradicsomot, az almát.
Amit nem szeretek az a karfiol, azt ha megérzem, hogy egy ételben van azt nem eszem meg. A sütőtök is finom, és az őszibarack. Nagyon nem válogatok, még a spenótot is megeszem. :)
Mivel egy éves elmúltam, most már Junior italt iszom, ez a kisgyerekek tejecskéje. A tápszer annyira nem nyerte el a tetszésem, de ez sokkal jobb, s van hogy igazi nagy bögréből ihatom, az akkor az igazán nagy öröm. :) Anya nem akar legalább 2 éves koromig tejet adni, mivel annyi felé azt hallani, hogy a kis gyerekek veséjét megterheli stb...

Sütőtök-kisokos

A sütőtök akkor lesz igazán édes, zamatos, ha már megcsípte a dér. Gyümölcshúsa és magja is ízletes táplálék, de fontos elemei voltak a népi gyógyászatnak is. Különösen vese-, bél-, májbetegségek, köszvény esetén ajánlották a fogyasztásukat, de béltisztítónak, féregűzőnek is használták.

A "gyógyhatása" természetesen máig sem csökkent. Táplálkozás-élettani hatásai kiválóak: a sütőtöknek magas a zsír- és élelmirost-tartalma, húsa C- és B-vitaminokban ugyanolyan gazdag, mint karotinoidokban.

Legnagyobb "gyógyértékét" azonban a magja képviseli. Magas a magnézium- és kálium-, ugyanakkor alacsony a nátriumtartalma, és kiemelkedő mennyiségben található benne E-, B1- és B2-vitamin is. Az olajos magvak között a tökmagnak legmagasabb a fehérjetartalma, magas a zsírtartalma és kedvező a zsírsavösszetétele.

A gyümölcshús narancssárga színét a karotinoidoknak köszönheti, melyek - a magban található E-vitaminnal együtt - szerepet játszanak a szabad gyökök hatástalanításában: kiváló antioxidánsok, melyek segítenek a szervezet védelmi rendszerének erősítésében, csökkentik a daganatos megbetegedések és az érelmeszesedés kockázatát. A magas magnézium- és alacsony nátriumtartalom pedig a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet.

Receptek kicsiknek, nagyoknak

A köztudatban a sütőtökhöz talán az édes ízek kapcsolódnak. Akkor ízletes igazán, ha megcsípte a dér, de az édessége cukortartalmától függően eltérő lehet - legtöbb fajtája közelebb áll a semlegeshez, mint a kimondottan édeshez. Ennek köszönhetően változatosan elkészíthető, levesnek csakúgy alkalmas, mint húsok mellé szósznak vagy desszertnek, vagy kifacsarhatjuk a levét nyersen, melyet magában is, más gyümölcsök, zöldségek - répa, alma, körte, stb. - levével keverve is fogyaszthatunk.

Legelterjedtebb felhasználási módja minden bizonnyal a nevét is adó, sütőben készített csemege. Egészséges, finom étek, de ennél jóval többet is kihozhatunk a - hagyományos hazai vagy a nyújtott körtére emlékeztető kanadai - sütőtökből.

Püré a babáknak

Mivel könnyen emészthető ételről van szó, sok kisbaba étrendjében szerepel az első szilárd táplálékok között. Készíthetjük sütve, de kockára vágva, sima vízben megfőzve is. Vegyíthetjük répával, krumplival, de kínálhatjuk önmagában, pár csepp anyatejjel lazítva is. Több anyatejjel - nagyobb gyerekeknek tehéntejjel - a főzött, sütött gyümölcshúsból turmixot is készíthetünk.

Török édesség

Egyszerű és nagyszerű - a gyerekek pedig imádják. A - kanadai - tököt hámozzuk meg, vágjuk kockákra (ez sokszor férfierőt kívánó feladat), majd csepegtessünk rá kevés mézet (cukorral is készíthető). Hagyjuk állni 2-3 órán keresztül, hogy levet eresszen, majd ebben a lében főzzük puhára a tököt. Szűrjük le, hagyjuk hűlni kicsit, majd kis tálkákba szedve tejszínhabbal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lilypie Third Birthday tickers