2010. január 12., kedd

Tudnivalók a bébi-és gyermek lábbelikről




A gyermek cipő fontossága napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak. Amikor egy baba megszületik, vannak akik már ekkor is adnak a lábukra cipőt, amelyeket dísz cipőknek nevezünk. Nem csak azért, mert a gyerek még nem tud járni, hanem azért is, mert ezek a cipők nem alkalmasak a járás tanulására, hiszen textíliából készülnek.

Ezután vannak a kocsicipők, amelyek szintén csak azt a célt szolgálják, hogy gyermek lába védve legyen az időjárás viszontagságai folytán. Amikor a gyermek már feláll, akkor már érdemes ráadni gyerek cipőt, de itt sem mindegy milyet. A legjobb azonban, ha a lakásban nem adunk a gyerek lábára cipőt, hanem hagyjuk, hogy zokniban mászkáljon.

A gyermek cipő kiválasztásánál figyelembe kell vennünk, hogy legyen tartása a cipőnek, ne legyen merev az orra része, hanem tudjon a láb mozgásával igazodni, s ezáltal hajlítható legyen. A gyermek cipő választásakor nézzük meg a belső talprész kialakítását is, ugyanis nagyon fontos, hogy a gyermek cipő úgy legyen kialakítva, hogy a talpát megtámassza, ugyanis ilyenkor nagyon fontos a helyes lábtartás kialakítása.

A gyermek cipő vásárlása időigényes feladat. Ugyanis vannak olyan gyerekek, akiknek széles a lábfejük, s nem mindegy milyen cipőt adunk rájuk. A gyermek cipő vásárlásnál nagyon fontos, hogy a gyermek is ott legyen, hogy fel tudjuk próbálni a lábára a cipőket. Érdemes több fajta cipőt is felpróbálni a lábára, s amelyik a legkönnyebben rámegy, illetve a legkényelmesebb a baba lábának, azt a gyermek cipőt kell választani.

Amikor még kicsi a baba olyan cipőt kell választani aminek magas a szára, hogy a bokáját is jól támassza. Érdemesebb a fűzővel ellátott cipők közül választani. Nálunk legalábbis a tépőzáras nem vált be. A fűzőst is dupla görcsre kellett kötnöm, mert a kisfiam mindig kikötötte. Nyáron is olyan szandált kell a gyerek lábára vásárolni, aminek magasított a sarka része. A szandál orránál legyen egy ujjnyi hely, hiszen tudjuk, hogy a gyerek lába ráálláskor előrébb csúszik.

A gyermek cipő átlagosan egy gyermek számára három hónapot bír ki, utána kinövi, amit el lehet tenni a másik babának is, vagy eladni, hiszen a kisgyerekek még nem tudják elnyűni a cipőjüket, csak egyszerűen kinövik. A választás nem könnyű, de mindenképpen megéri, hiszen gyermekünk lábának jó irányba haladó fejlődését tudjuk ezzel biztosítani.

jó minőségű, lábra illő cipő minimálisra csökkenti a lábat ért káros hatásokat, óvja és segíti a gyermek lábának egészséges fejlődését. A jó gyerekcipő könnyített, csúszásmentes, rugalmas talpú, az ütközések és rázkódások enyhítése céljából speciális, úgynevezett sokk-elnyelő réteggel rendelkezik. A megerősített kéregrész a sarok védelmét és láb anatómiailag helyes tartását biztosítja. A bébi cipők többnyire magas szárrésszel készülnek. A szártető puha, a kényelem és a lábvédelme érdekében. A harántemelő betét a kényelmi szempont mellett megtámasztja a lábboltozatot. Az orrmerevítő a lábujjak védelmét szolgálja. A valódi bőrből készült felsőrész az esztétika mellett a megfelelő tartósságot szolgálja. A bőrből vagy szőrméből készült, jó nedvszívó képességgel rendelkező bélés, talpbélés a komfortérzetet biztosítja. Az elvárásoknak megfelelő cipők közül is a gyermek lábára legjobban illő cipőt válasszuk ki, ezért soha ne vegyünk próba nélkül! A pici baba nem tud megbízható információt adni, hogy a felpróbált cipő jó-e, ezért ellenőrizni kell a méretet, nem túl kicsi vagy nagy. A láb méretezése álló helyzetben és zokniban történjen, a cipőnek hosszabbnak kell lennie, mint a láb, annak szabad mozgása érdekében. Vásárláskor mind a két pár cipőt fel kell próbálni. A szűk vagy bő lábbeli nem tartja megfelelően a lábat, kényelmetlen, és idő előtt formáját veszíti. Időjárásnak megfelelő lábbelit válasszon, valamint ügyeljen a helyes tisztításra, kezelésre. A kritériumoknak nem megfelelő cipők általában olcsók, ezért kísértést jelentenek, azonban későbbiekben kiderülő esetleges lábfejlődési rendellenességek korrigálása sokkal költségesebb, és további kellemetlenséggel jár. Érdemes körültekintően végignézni a babaáruházak, cipőboltok kínálatát. A tévhittel ellentétben járótalpú cipőt már 16-os mérettől lehet kapni a szakáruházakban.

- bébi lábbeli 17-19ig
-tipegő lábbeli 20-21ig
-kisgyerek lábbeli 22-25ig
-gyermek lábbeli 26-30ig

Vásárlás előtt érdemes szakorvos véleményét kikérni pl: sarokmagasság, forma, alsó rész kialakításara vonatkozóan.

Fontos, hogy könnyű és puha tapintású bőr cipőt válaszunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lilypie Third Birthday tickers